3 snabba om mangold

Mangold – en av de färgstarkare grönsakerna. Och relativt okänd. De flesta som någon gång har levt i ett hem där man har ätit hemodlat känner till den men är man bara van vid köpegrönt är det en ny bekantskap. Möjligen har man ätit baby-mangold i nån av butikens färdiga sallatsblandningar.

Så hur gör man då? Ofta brukar man säga att mangold är ett substitut för spenat och bladen passar utmärkt att stuva till den egenfångade makrillen. Mangold lär även ha kallats för fattigmansspenat.

Här kommer tre snabba rätter med mangold som jag brukar tipsa vilsna själar om:

Pastasås
Hacka lök och champinjoner. Låt hacket fräsa försiktigt i ordentligt med smör.
Grovhacka 100-150 g blad av mangold och rör ner tillsammans med 1-2 burkar creme fraiche. Krydda med salt, peppar och gärna lite färska örter.

Lägg upp nykokt tagliatelle i en vid skål eller uppläggningsfat och slå pastasåsen över. Servera med lite färska örter klippta över.

Förrätt med förvällda mangoldstjälkar
Skär av stjälkarna. Koka upp en kastrull med vatten. Förväll stjälkarna i ett par minuter.Fiska upp mangoldstjälkarna och servera dem varma upplagda på fat med pressad citron och lite balsamvinäger.

De går också att steka i grillpanna med lite olja och servera med lite parmesan och balsamvinäger.

Enkla tillbehör
Grovhacka färska blad och blanda i grönsalladen

Fräs med pressad vitlök och smör och servera på nyrostat bröd

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: